Machine Vision met slimme Cognex camera’s

Wat is Machine Vision?

Machine Vision, ook wel robot vision genoemd, staat voor visiesystemen die slimme camera’s gebruiken het productieproces te vereenvoudigen. De bekendste toepassingen zijn zoeken, controleren en opmeten. Maar er is veel meer mogelijk.

Machine Vision met Cognex DataMan: scannen van codes

We gebruiken bij Promation de camera’s van Cognex voor het scannen van codes. Deze camera’s scannen barcodes, 2D codes, QR codes, … Er zijn verschillende soorten camera's. Zo heb je de DataMan van Cognex.

Het instapmodel leest codes op een witte achtergrond. Deze camera's plaats je recht voor de code. 

Het geavanceerdere model heeft een krachtig algoritme en kan zelfs barcodes onder een hoek lezen!

Machine Vision met Cognex In-Sight visiesystemen

Voor visiesystemen gebruiken we de In-Sight modellen van Cognex. Ook hier zijn weer verschillende camera’s voor verschillende toepassingen. 

Met Cognex In-Sight 2000 kunnen we simpele patronen zoeken, afmetingen nemen, pixels controleren. De software programmeren we in EasyBuilder. 

Cognex In-Sight 7800 is voor complexere toepassingen. Deze camera kan berekeningen maken, verbanden leggen tussen inspecties, nauwkeurig zoeken. De software programmeren we in Spreadsheet.

Machine Vision: Cognex visiesysteem op maat

Voor het samenstellen van je visiesysteem zijn er drie stappen. Hierboven staan enkele camera’s vermeld, maar dit is slechts stap één. De camera kiezen we aan de hand van je productievereisten. 

Daarna moeten we de juiste verlichting samenstellen. De meeste camera’s hebben een eigen verlichting, maar soms is het beter om een externe verlichting te voorzien. 

En bij een camera hoort uiteraard ook een lens. Een camera moet het juiste beeld kunnen zien om te kunnen inspecteren. De zogeheten ‘field of view’ of kijkhoek bepaalt mee de lens van de camera.

Hoe werkt Machine Vision?

  • De camera’s maken eerst zwart-wit beelden van de producten op de transportband. Daarom is het zo belangrijk om een machine vision systeem op maat te hebben: belichting, lens, camera, resolutie, verwerkingssnelheid… 
  • In de voorgeprogrammeerde software zitten codes, kleuren, producten. Die vergelijkt de camera met het beeld dat hij net heeft genomen. 
  • Afhankelijk van de programmatie zal de robot een actie uitvoeren. Iets vinden, iets opnemen, product van de transportband halen…

Machine Vision in jouw productieproces

Elke efficiënte automatisatie start met een geschikt visiesysteem. Daarom denken we met je mee om te kijken hoe we jouw proces sneller en efficiënter kunnen maken. 

We bekijken de mogelijkheden samen met jou. Dan ontwerpen we en maken we een cobot op maat. Je kan ons stalen opsturen, zodat wij onze machine vision helemaal kunnen testen.

Andere expertises binnen visiesystemen

Controle geprinte data

De camera detecteert aanwezigheid en correctheid van geprinte, verplichte data.

Controle op verpakkingen

Controle op codes, gegevens, beschadigingen, fouten, aantallen, afwijkingen en meer.

Lokaliseren van producten

Een camera zoekt producten op de transportband. Dan kan de robot ze herleggen, verplaatsen, …

ID Reading/barcode scanning

Cognex scanners die de gegevens van barcodes kunnen lezen en interpreteren. 

Creating the future together.

Interesse om je productieproces samen met ons te optimaliseren?

Maak een vrijblijvende afspraak om je wensen en verwachtingen te bespreken. De experten van Promation bezorgen je altijd eerlijk advies.