Onze experts aan het woord

Robotica

Je vraagt je vast ook af of je beter voor een vaste robot of een mobiele cobot gaat. Ook dat hangt af van wat je nodig hebt. Met een vaste robot ben je zeker van hoge snelheden, precisie en toptechnologie. Zijn je productiecycli en doorvoertijden kort? Dan is een vaste robot een goede keuze. Zorg wel dat je de nodige ruimte hebt. Een mobiele cobot is een gebruiksvriendelijkere robot die veilig is en daardoor perfect kan samenwerken met werknemers. De programmatie is ook eenvoudiger en de software intuïtiever. Cobots werken trager – zeker als er interactie met mensen is – maar hebben minder ruimte nodig.

Een cobot is een collaboratieve robot. Dit wil zeggen dat dit type robot tussen en samen met mensen mag werken zonder hekwerken. Deze cobots hebben extra sensoren waardoor deze stoppen als ze tegen een persoon stoten. Een gewone robot stopt niet als deze tegen een persoon stoot, hierdoor moeten robots steeds in hekwerken geplaatst worden.

Neen. Bij geen enkel project heeft een robot een persoon vervangen waardoor deze ontslagen is.
Bedrijven kiezen voor robots om met dezelfde mensen meer te kunnen doen, mede omdat die mensen moeilijk te vinden zijn.
Zo kunnen de robots de belastende taken doen en de mensen hiervan ontlasten.
Ons doel is dan ook: "Om robots en mensen samen te laten werken zodat deze mensen niet hoeven te werken als robots".

Eigenlijk niet. Als we zien dat deze robots meestal binnen 1 à 2 jaar zijn terugverdiend, dan maakt dit een zeer gunstige investering die na 10 jaar veel heeft opgebracht.

Niet altijd. Dit hangt sterk af van de cobot integrator. Een cobot stopt steeds als hij ergens tegen botst, maar daar stopt het niet. 
Stel u voor dat er een grijper wordt gebruikt met scherpe hoeken en kanten (of een mes),  dan is een cobot zeker niet meer veilig
Daarom moeten er druktesten op deze cobots worden uitgevoerd om de veiligheid ervan te bewijzen.
Jammer genoeg wordt dit weinig gedaan, vraag er steeds naar!

Visiesystemen

Een visiesysteem heeft extra logica aan boord om het beeld te gaan beoordelen.
Zo kunnen deze systemen bedrukkingen nalezen, kwaliteitscontrole uitvoeren of iets nameten.