Zo kies je de juiste robot

Een robot in je bedrijf betekent een wereld van verschil. Daarom zetten veel kmo’s er de laatste jaren sterk op in. Maar welke robot kies je dan? Misschien lijkt een compacte cobot je een beter idee dan een industriële robot. Moet die dan vast of mobiel zijn? Dat alles hangt af van wat je nodig hebt. Ga doordacht te werk wanneer je robotica kiest. Want zo win je tijd én bespaar je geld. In deze blog ontdek je alvast waarop je moet letten wanneer je op zoek gaat naar de ideale robot voor jouw bedrijf.

Wat moet je robot doen?

De robot die voor jouw bedrijf geschikt is, hangt onder meer af van de producten die je vervaardigt of verwerkt, de bewegingen die je van je robot verwacht, de afstanden die hij moet afleggen en het precisiewerk of de herhaalbaarheid van zijn taken. Ook de laadcapaciteit, de uitbreidbaarheid en de interactie met technologieën spelen een grote rol. Bij Promation creëren we je robot op maat of kies je een bestaand model dat je aan je behoeften aanpast. Costacker is bijvoorbeeld een prima partner voor het stapelen van dozen die de Cofiller netjes heeft gevuld en gelabeld.

Vaste of mobiele robot?

Je vraagt je vast ook af of je beter voor een vaste robot of een mobiele cobot gaat. Ook dat hangt af van wat je nodig hebt. Met een vaste robot ben je zeker van hoge snelheden, precisie en toptechnologie. Zijn je productiecycli en doorvoertijden kort? Dan is een vaste robot een goede keuze. Zorg wel dat je de nodige ruimte hebt. Een mobiele cobot is een gebruiksvriendelijkere robot die veilig is en daardoor perfect kan samenwerken met werknemers. De programmatie is ook eenvoudiger en de software intuïtiever. Cobots werken trager – zeker als er interactie met mensen is – maar hebben minder ruimte nodig.

Elke robot zijn specialiteit

De industriële robots zijn perfect geschikt voor snelle, nauwkeurige toepassingen. Cobots zet je in voor toepassingen waar flexibiliteit belangrijker is dan snelheid. Denk daarbij aan palletiseren, laden, verpakken, verwerken van materiaal, onderhouden van machines, … Maar elke robot heeft zijn eigen specialiteit. Daarom is het belangrijk dat je je laat bijstaan door een expert die gepast advies geeft over de ideale robot voor jouw bedrijf – zoals Promation. Samen bekijken we wat precies je nodig hebt en bespreken we mogelijke moeilijkheden. Het resultaat: jouw eigen robot die precies doet wat jij verwacht.