Componenten zijn key

Machine gekocht. Yes! Je kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan, zeg je. Begrijpen we als geen ander. Toch zijn er nog enkele aandachtspunten, zoals de componenten. De juiste componenten maken namelijk een essentieel deel uit van je nieuwe machine of robot. En je wil natuurlijk dat die zo lang mogelijk meegaat. De investering moet renderen. Dat is alleen mogelijk met kwalitatieve componenten.

 

Exotische sturing

Koopje gedaan, prijsbewust verkoos je de ene leverancier boven de andere. Wel 10 000 euro verschil voor dezelfde machine. Klinkt haast te mooi om waar te zijn, niet? Wel, dan is het dat vaak ook. Ga eens dieper in op de details, dan ontdek je vaak waar het prijsverschil vandaan komt. Zijn echt alle componenten van gelijkwaardige kwaliteit? Wees kritisch genoeg. Het gaat immers om de toekomst van je bedrijf.

Kans is groot dat de goedkopere leverancier compromissen maakte om de prijs te drukken. Eén van de zaken waarop vaak bespaard wordt, is de PLC of sturing. Een exotische variant is op korte termijn goed voor je portemonnee, achteraf zit je vaak met de gebakken peren, waardoor je aan het eind duurder uitkomt.

De levensduur van exotische componenten ligt vaak lager dan die van kwalitatieve A-merken. Ze zullen dus sneller vervangen moet worden. Daar wringt het schoentje, ze zijn niet altijd op stock bij je Europese leverancier. Met een productiestop en hoge kosten van dien. Komt de component eindelijk binnen, is er lokaal geen technicus die deze kan installeren… Nog meer stilstand en een flinke financiële kater later realiseer je je dat de 10 000 euro die je bij de start bespaarde niet zo’n goed idee was