Vervangen van aansturing machine


Projectomschrijving

Voor Janssen Pharmaceutica zorgden we voor de automatisatie van de machinebesturing voor een machine die zorgt voor de tubetoevoer van een tube-afvulmachine van zalven. De ombouw van de machinebesturing gebeurde tijdens een geplande stilstand voor onderhoud en was in twee dagen tijd klaar. Na dag drie, waarop we de validatietesten uitvoerden, kon de machine opstarten. Dit was één dag vroeger dan origineel gepland.

Om de automatisatie van de machinebesturing vlot te doen verlopen, moest er iets gedaan worden aan de verouderde PLC. Omdat er geen wisselstukken meer beschikbaar waren, werd besloten ze te vervangen. Daarnaast werden ook de twee motorsturingen vervangen, omdat ze slechts 60% van de logica bevatten en zorgen voor een onoverzichtelijk systeem. De laatste maanden maakten de drives regelmatig fouten. Door gebrek aan wisselstukken en mogelijkheden om de logica over te zetten, vervingen we de drives volledig.

Door te kiezen voor een ombouw van de automatisatie en machinebesturing heeft Janssen Pharmaceutica al veel ongeplande stilstanden vermeden. Tijdens de demontage was er namelijk te zien dat de eerdergenoemde drives op het punt stonden het te begeven. Door de drives nog net op tijd te vervangen is de schade beperkt gebleven.

Voor een vlotte automatisatie en machinebesturing moet een goede PLC gebruikt worden. De PLC van de tube-afvulmachine werd vervangen naar een S7-1500 van Siemens. Van dit model zullen er nog vele jaren wisselstukken beschikbaar zijn. De PLC stuurt de slave drives aan en heeft alle logica, die voordien in de andere drives zat, mee opgenomen. Zo zijn er geen instellingen of logica meer op de drives aanwezig en kunnen ze bij defect eenvoudig vervangen worden zonder bijkomende programmatie.

Voorheen gebeurde de machinebesturing van de automatisatie met dip-switchen. Dit werd vervangen door een scherm van Siemsens, zodat alle instellingen rechtsreeks in de PLC kunnen gebeuren. Het scherm geeft daarnaast extra foutmeldingen weer. Om storingen exact te detecteren kunt u de stap waarin de storing voorkomt in de machine bekijken op het scherm. Als de machine op een onverklaarbare wijze ergens zou vastzitten, kunt u op het flowschema zien in welke stap de machine vaststaat en op welk signaal de machine wacht.

Wil jij ook een geautomatiseerde oplossing voor jouw productieproces?

Contacteer onze experts en krijg eerlijk advies.

Wil jij ook een geautomatiseerde oplossing voor jouw productieproces?

Contacteer onze experts en krijg eerlijk advies.