Automatisatie
Retrofit kartonmachine

Een vouwplakmachine is een machine die karton vouwt en plakt tot een kartonnen doos. Deze bestaande machine had een oude stuurkast met vele oude componenten waarvan geen back-ups bestonden. Omdat dit voor een groot risico zorgt, hebben we deze machine een retrofit gegeven. Zo krijgt de machine een nieuw hart waarmee nog vele jaren gewerkt kan worden.

Op deze manier kregen we een mooie opportuniteit om de bestaande machine kritisch te analyseren en verbeteringen te integreren. Dit creatief meedenken zorgt ervoor dat we met inventieve ideeën het verschil kunnen maken en de machine een stapje voor krijgt. Eén van de belangrijkste elementen van de machine zijn de zogenaamde ‘backfoldmotoren.’ Deze servomotoren plooien een klep van een doos on-the-go. De oude setup was zeer instabiel en plooide de dozen steeds anders bij verschillende snelheden. Daardoor waren er vele bijregelingen nodig. Nu wordt met een druk op de knop het ideale plooiprofiel berekend en uitgevoerd. En deze wijkt bij hogere snelheden niet meer af.

Verder zijn er 14 machinedelen die manueel werden versteld in functie van het formaat. Deze gaan nu ook met één druk op de knop naar de juiste positie. Dit veel te hoge omsteltijd wordt zo omgezet naar meer productietijd. Deze stuurkast bevat nu een aansturing van 27 motoren waarvan sommigen in een bewegende machine inpikken en een bewerking uitvoeren.

Om storingen te vermijden hebben we ook ‘predictive maintenance’ geïntegreerd. Hier gaan we de gebruiker waarschuwen als er een afwijking gedetecteerd wordt. Dat kan gaan om een motor die warmer wordt of een stroom die hoger is dan normaal. Zo kunnen we storingen voorspellen en vermijden. Moest er toch een storing plaatsvinden, dan kunnen we vanop afstand de machine analyseren en bedienen.

Deze klant heeft nu meer productietijd en minder problemen. Het is dat wat ons voldoening geeft.

Contacteer een expert