Het belang van een lastenboek

Tijd voor een nieuwe machine of robot? Dat is een hele investering waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Het zijn immers grote bedragen die je er tegenaan gooit. Dat moet renderen ook natuurlijk. En dus is het een goed idee om vooraf met de machinebouwer een gedetailleerd lastenboek op te stellen. Zo komen jullie straks niet voor verrassingen te staan.

Lastenboek: wat is dat?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is dat nu juist, een lastenboek? Dat is een uitgebreid document dat je een eerste beeld geeft over hoe je machine eruit gaat zien en wat die allemaal moet kunnen. Het lastenboek zorgt voor een duidelijke communicatie tussen jou en je machinebouwer. In het document leg je al je wensen en behoeften vast. Belangrijk is de opsomming van de technische aspecten. Zo geef je je leverancier een houvast om aan de slag te gaan met de effectieve bouw van de machine of robot.

Lastenboek: waarom?

Door duidelijke afspraken vast te leggen in het lastenboek, vermijd je vervelende discussies achteraf. Het document is een meerwaarde voor beide partijen. De machinebouwer die het lastenboek nauwgezet volgt, is zeker dat hij een kwalitatief product aflevert dat voldoet aan de verwachtingen van zijn klant. Jij als klant hebt een stok achter de deur wanneer dat niet gebeurt. Hoe meer details beschreven staan, hoe beter dus.

Lastenboek: een praktijkvoorbeeld

Bij Promation kregen we van een klant volgende vraag:

“We willen graag een robot om onze dozen te stapelen. Deze komen toe op een transportband en ze moeten op een Euro-pallet gestapeld worden. We hebben maar één type doos met de volgende afmetingen: 15 cm breed, 30 cm lang en 20 cm hoog, Die stapelen we altijd hetzelfde tot 1,5 m hoog. Dit met een productiesnelheid van 1 doos in 20 seconden.”

Dat is al een heel mooie beschrijving. Toch kan het nog beter. Er ontbreken namelijk nog enkele cruciale vragen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hoe zwaar zijn deze dozen? Een essentiële vraag om de robot te bepalen.
  • Heeft deze doos een deksel? Bepalend voor de keuze vacuüm of grijper.
  • Is er veel ruimte om deze installatie te zetten? Denk ook aan steunconstructies in het gebouw, die kan je niet verplaatsen en hierdoor komt de plaatsing van je machine misschien in het gedrang.
  • Wie legt de voeding naar de machine?
  • Wie maakt de fundering voor de installatie indien nodig?

Je leest het al, dit zijn een heleboel vragen die discussie en stress kunnen voorkomen als de antwoorden ervan duidelijk beschreven staan in het lastenboek. Zo vermijd je meteen dat er bij de bouw van je nieuwe machine of robot buiten de lijntjes wordt gekleurd.

Daarnaast is een lastenboek natuurlijk ook een goede houvast voor ons als machinebouwer. Meteen een tweede reden waarom we bij Promation altijd starten met het opstellen van dit document. We willen namelijk allebei hetzelfde: een topmachine die jouw productie boost. En goede afspraken maken goede vrienden. Win-win.